Нова измама в България! Ето колко лесно се лъже банкомат!

Нова измама с банкомати

Нова измама с банкомати придобива все по-голяма популярност в България. Тарикати лъжат АТМ устройствата и теглят в пъти по-големи суми, отколкото реално имат в сметките си,

разкрива monitor.bg. Измамата е много проста – клиентът натиска на банкомата максималната сума за деня от 400 лева. Устройството брои парите, а измамниците взимат всички банкноти без една. След няколко секунди банкоматът отчита, че парите не са взети и прибира обратно сумата. Уловката тук е, че устройството не може да разбере дали е забравена една банкнота или цялата сума, следователно го отчита като нереализирана транзакция.

Малко по-късно измамникът отива в банката и иска да му бъде изплатена сумата, която банкоматът е „глътнал”. Служителите изплащат цялата сума от 400 лева, тъй като устройството отчита, че картодържателят не е получил парите си. По този начин само с една карта могат да се източат хиляди левове, или поне до момента, в който картата не бъде блокирана заради съмнителни транзакции.

Към момента са установени 6 подобни измами, всички от Кюстендилския регион. „Схемата е нова за България. По същия начин преди време се точеха банкоматите във Великобритания”, обясниха пред „Монитор” банкери, разказвайки, че англичаните много бързо са предприели мерки за спиране на тази практика, поставяйки камери на отворите за подаване на пари.

След всеки подобен сигнал в България измамниците се привикват на разпит, където се пускат записите от камерите на банкомата. На тях обаче не се вижда лицето на клиента. Измамниците пък не отричат, че са теглили пари, но са категорични, че си нямат нищо общо с тази схема.

 

категории: 

Коментар

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.