Ето я най-малката държава в света – само с 5 жители (СНИМКИ+ВИДЕО)

Княжество Сийленд - най-малката държава в света

Представяме ви Княжество Сийленд - най-малката държава в Европа и света!

Макар да може да се похвали със скромна територия от 550 кв. м. площ и едва 5 постоянни жители, Княжество Сийленд отговаря на всички критерии да бъде самостоятелна държава – има собствена конституция, знаме, герб и валута.

Най-малката държава в света е разположена на изоставена британска военно-морска платформа в устието на река Темза. Историята й започва по време на Втората световна война, когато за да се защити пристанищата си от враговете, Великобритания построява отбранителни кули в устието на реката. След края на войната, англичаните прибират съоръженията си и изоставят територията.

До 1967 година, когато територията е купена от бившия майор в армията Рой Бейтс. Той й дава името Княжество Сийленд, а себе си и съпругата си провъзгласява за принц и принцеса.  Тогава се издават и първите паспорти и монети. Официална валута става сийлендският долар, чиято стойност е идентична с американската.  

Княжество Сийленд  се превръща в атракция за туристите и трън в очите на Великобритания, която през 1987 година увеличава териториалните си води и иска да унищожи държавата. Заведени са няколко дела, които в крайна сметка Рой печели, тъй като съдът се позовава на закона за завареното положение. Княжество Сийленд се сдобива и със знаме, герб и до днес остава най-малката държава в Европа и света.

категории: 

Коментар

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.