Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа

И тази година грипът няма да ни подмине. В страната вече се наблюдава интензивно движение пред лекарските кабинети, а според епидемиолозите пикът на вирусните заболявания ще бъде през януари. Нека да засилим имунната си система с тези съвети и да се опитаме да победим грипа:

 

Мийте ръцете си

Колкото и банално да ви звучни, честото миене на ръцете е най-добрият начин да се справим с  вирусите. Когато нямате достъп до топла вода и сапун, мокрите кърпички също са вариант.

 

Пийте чай

И това го знаете, нали? Ако не сте почитатели на топлия чай с мед и лимон, спокойно можете да го замените с топъл бульон, пилешка супа или просто плодов пунш с капка алкохол.

 

Пресни плодове

Лимони, портокали, мандарини, грейпфрути, киви и ябълки са плодовете, които трябва да присъстват в ежедневното ви меню. Няколко резана на ден ще засилят защитните сили на организма. Друга алтернатива е да приемате въпросните плодове под формата на прясно изцеден сок. Ако имате нужда да го подсладите, използвайте мед, вместо захар.

 

Избягвайте места, където се събират много хора

Вирусите се предават по въздушно-капков път и е за предпочитане да избягвате местата на които се събират много хора.

 

Сменяйте чаршафите

Сменяйте спалното бельо поне веднъж седмично. Ако в семейството има болен по-често. И не забравяйте да проветрявате.

 

Сънят е важен

Не пренебрегвайте съня. За да се възстановят защитни сили на организма, имаме нужда от поне 8 часа сън, при децата – 10.

 

Здравословно хранене

Изхвърлете от менюто си всякакви нездравословни храни. Чипосовете, вафлите и бисквитите заменете със зеленчуци, риба, яйца, мляко и мед. Чесънът и лукът пък се причисляват към групата на натуралните антисептици, които убиват вредните микроорганизми.

категории: 

Коментар

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.